Välkomna, Vänner!
BÖRJA HÄR ^


När I fån se att de skjuta knopp, då veten I av eder själva att sommaren redan är nära (Lukas 21:30)


Jo, människor vet att det är sommar. Det är inget som behöver förklaras för någon. Och det syns direkt att de vet det. Kan det kanske ha blivit sommar idag? Frågar sig de hoppfulla över valet av kläder för dagen, innan det stannar på shorts.

Sommaren betyder otroligt mycket för oss. Den betyder mycket för vår hälsa. Det finns färsk frukt och färska grönsaker att äta, ledighet hägrar för de flesta - och ledighet betyder ett tillfälle att vila upp sig, temperaturen drar människor till utomhusaktiviteter, människor rör sig i många fall mer än annars - på cyklar och simturer, och det är faktiskt så att antalet hjärtattacker, t.ex., helt enkelt går ned markant i statistiken på sommaren.

Däremot kan sommaren innebära lite påfrestningar för privatekonomin. Människor spenderar mer på impulsköp på sommaren än på hösten, t.ex., och faktiskt så är det främst tristess under semestern som de vill fly. Utbudet av aktiviteter, saker att lägga pengar på, brukar vara stort på sommaren. Och ombyggnaden av verandan med inköp av nya möbler ska i verket, varefter grillfesten ska äga rum varje regnfri kväll. Det är klart att stort spenderande kan leda till stress för många, men tankarna på prislappen skjuts upp tillsvidare.

Sommar är en kärlekens tid, då människor har mer tid för varandra och då ett sommarbröllop i vän- eller släktkretsen är något många har inplanerat att besöka. Det är också en tid då det inte är så lätt att komma ifrån varandra och att undvika de där samtalsämnena som brukar leda till osämja. Skilsmässoansökningar når en kulmen i antal i augusti. Förhållanden som uppstår på sommaren får tid att utvecklas, i fina landskap, och mången sommar-romans hinns med runt om i landet.


Sommaren är en sann gåva, och det är frågan om människor skulle stå ut i områden med kalla temperaturer och mörker, vintertid, utan den. Alla tar sig själva med in i denna säsong, som överallt. Ta din tacksamhet, över allt som är och allt du får, in i sommaren. Ta med dig kärleken till nästan. Ta med dig kameran, och det viktigaste är kanske inte de nya trädgårdsmöblerna, utan alla leenden du skulle kunna fånga. För du vet att det är sommar, så låt det vara sommar i ditt hjärta med.