Välkomna, Vänner!

Därefter sade han till dem: "Sabbaten blev gjord för människans skull, och icke människan för sabbatens skull" (Markus 2:27)

Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga (Matteus 6:34)


Att vara i nuet. Det är något människor vill när nuet är behagligt. Nuet kan annars ofta kännas osäkert för människor, som inte sällan önskar att den här dagen är precis som gårdagen och utan överraskningar. Det kan vara svårt att vara i nuet, när mycket pockar på uppmärksamheten, och då tankarna har en tendens att vilja sticka iväg åt alla möjliga håll.

Ett sätt att försöka få bukt med irrande tankar är att avsätta en liten stund varje dag till att tänka på det förflutna och en annan liten stund till att tänka på framtiden.


Några andra tips för att öka närvaron i det innevarande ögonblicket:

- Släpp det nu. Du vet vad vi menar. Sluta älta. Färdigältat. Släpp det, det är inte farligt att släppa det nu. Det är dags.

- Fokusera på din andning en stund. Du kan inte andas i det förflutna eller i framtiden, du måste andas i nuet. Så även om du fladdrar så gör inte din kropp det. Stilla dig en stund och fokusera helt på din andning. Börja där.

- Lär dig att acceptera det som du inte kan göra någonting åt. Någon har kanske, t.ex., sagt till dig hur hen upplever något. Du är besviken på att det är så. Du tycker att hen har fel. I stället: försök att acceptera att hen upplever det hen upplever. Lär dig att acceptera att alla du känner inte ser allt som du ser allt, även när det de ser är jobbigt, sårar dig, eller inte passar in i din världsbild eller dina planer. Du kan inte ändra på alla människors uppfattningar om allt. I många relationsfrågor, framförallt, skulle många människor vara betjänta av att acceptera hur andra ser saker, i stället för att försöka ändra på hur de ser saker.

- Skriv lite dagbok. Det finns ingen anledning att skriva en roman, men vad hände idag egentligen?

- Om du förirrar dig, ta en promenad. Gå ut en stund och samla tankarna.


Nu, när många är eller snart blir lediga, så vill de gärna förlänga nuet så länge som möjligt. Och det är stora förväntningar på nuet. Människor kör bil i sextio mil för att de hoppas att nuet finns på platsen som de är på väg till. De måste genast, när de ser nuet, ta en bild av det och lägga ut det i sociala medier. Titta på mitt fina nu! Det får inte regna, vara för varmt, vara slut på potatissalladen, vara dålig uppkoppling, uppstå något onödigt missförstånd, finnas för mycket mygg, osv, i deras högt efterlängtade nu.