Välkomna, Vänner!


Advent betyder "ankomst", och med advent avses väntan på Jesus födelse. Då julen rent tidsmässigt i kalendern övertog en plats där en annan tradition brukade ligga, innan människor firade jul och därmed Kristi födelse, kan 24 december kanske inte ses som ett historiskt vidimerat datum för denna...

Det är i fönstren runt om i Sverige som vi främst märker av advent omkring oss. Ljusen är ett välkommet inslag i vintermörkret. De förändrar gatubilden överallt, och nu när vi är vana vid dessa ljus i fönstren, så skulle det kännas tomt och mörkt i december utan dem.

Advent har tagit fart i takt med att kommersen ökat inför jul. Advent är en tid av förberedelser för julen, men många har helt enkelt börjat fira jul hela advent... Hela kittet med juldekorationer har åkt fram i dessa hem, fast det inte är jul, och julmat äts, både därhemma och på julbord på lokal.

Julen infaller under julen...

Advent är en tid som traditionellt varit förknippat med förberedelse och stillhet. Lugn.

Julen firar Kristi födelse. Hur mycket senapssill Andersson kan klämma ned på en månad känns lite orelaterat. Det har inte så mycket med jul att göra. Skulle det inte vara underligt om Andersson firade andra kristna traditioner med samma logik? Kanske Andersson fastar i två månader i stället för i en före påsk? Nej, det gör han ju inte. Så varför firar han jul i en hel månad, när det inte är jul?

Kan det sägas vara barnasinnet?

Eller är det till och med så att det är en av sju dödssynderna som vi ser i en hel månad? Frosseri? Där kommer vi förstås in på vad de sju dödssynderna faktiskt är... De finns inte i bibeln, utan det var påven Gregorius som hittade på listan som brukar nämnas. I bibeln står det i stället " Sex ting är det som HERREN hatar, ja, sju äro styggelser för hans själ, stolta ögon, en lögnaktig tunga, händer som utgjuta oskyldigt blod, ett hjärta som hopsmider fördärvliga anslag, fötter som äro snara till att löpa efter vad ont är, den som främjar lögn genom falskt vittnesbörd, och den som vållar trätor mellan bröder. " (Ordspråksboken 6:16). Gud hatar verkligen inte Andersson för att Andersson äter senapssill i en månad. Men att göra detta har helt enkelt inte något speciellt med att fira Kristi födelse att göra. Andersson skulle lika gärna kunna stå på huvudet i en månad, och det skulle i lika liten utsträckning ha att göra med Kristi födelse.

Det som däremot har med Kristi födelse att göra är kärlek och gemenskap, givsmildhet och förståelse. Guds budskap i världen och orsaken till att vi alla är här, alltså... Och där är ljus en beståndsdel.