Välkomna, Vänner!


Love thy neighbour. Så lyder den engelska versionen av "Älska din nästa". Och neighbour kommer från ordet near-dweller, så även bakåt i tiden beskriver ordet samma sak. Den som bor nära.

De flesta av oss har upplevt märkliga grannar. Och många har lättare för att ge lite pengar till en organisation som verkar för människor långt borta eller för oss ospecifika människor, än för att hjälpa en granne, som uppenbarligen behöver hjälp. Det är inte många som tar snöskyffeln och skottar snö till grannen också någon gång ibland, när de ändå är igång, fast grannen är en äldre dam, som uppenbarligen inte orkar skotta snö själv. Och de som inte gör det, vill ändå bli sedda som goda människor. Det är svårt att se det. Människor vill inte heller lägga sin näsa i blöt när det är uppenbart att en granne inte mår så bra. De ringer hellre ett samtal anonymt, anger sig granne, än att de talar med den där blåslagna unga kvinnan i lägenheten bredvid.

Många råkar på arga grannar. Ilska lappar möter dem i tvättstugan, och den där snön är skottad in på deras garageinfart. Det är ofta olika typer av manifestationer, där den som vill uttrycka något inte är på plats längre. Men visst förekommer också den myndiga damen, som ringer på för att säga att några stör när de brygger kvällskaffe. Det är inte sällan samma dam som själv för mer väsen i trapphuset på en ännu senare tid, och ofta en kvinna som tycker att hon är lite bättre än alla andra, och utsedd till att hålla rätt på alla. På engelska talas det om "Karens", kvinnor med denna inställning till omvärlden, som de inte är sena att verbalisera, och det finns många klipp med en Karen från här och där på YouTube. Några bor granne med henne, eller honom, lite varstans.


Grannfejder är inte heller ovanliga.

Love thy neighbor blir inte ett vagt "din nästa". Det blir lite mer av gräv där du står,  lite mer konkret. På engelska vet du plötsligt vilka det är som du bland andra bör ha fördragsamhet med och vara vänlig mot. När det blir lite mer specifikt kan det både bli svårare och enklare att efterleva. Man kan ju också säga att grannarna är några av våra nästa, utan att citera den engelska versionen.

Människor ser rätt mycket av sina grannar över tid. De ser kanske grannar som kommer med lite flyttgröt i en delikatesskorg, när de flyttar in, och som sedan alltid är vänliga och trevliga, hälsar på dem själva och talar tålmodigt med deras barn, klappar deras hund - som skäller på grannarna ibland, och kommer över för att hjälpa till när de ser att något tungt ska lastat av bilsläpet. De ser kanske också människor som knappt hälsar, kör för fort förbi deras hus, ryter till deras barn, bär sig konstigt eller illa åt mot sina egna familjemedlemmar - och dessa grannar kanske är pastorns son. Människor kanske frågar som om deras grannar har någon form av diagnos, och tänker månne att de kanske inte ska döma. Många gör så gott de kan.

Love thy neighbor är mycket mer av ''religion LIVE AND DIRECT" än vad ''Älska din nästa'' kan vara.

Vi kan bara göra så gott vi kan. Vi har i uppgift att vara goda människor. Det är det som citaten instruerar. Vi har i uppgift att bry oss om andra. Vi har i uppgift att inte slå dövörat till. Vi har också i uppgift att inte döma - en utmaning många, många grannar faller på. Vi har i uppgift att respektera människor, och människors integritet. Med grannar kan allt detta verkligen behövas.