Välkomna, Vänner!
BÖRJA HÄR ^


Stå alltså fasta och håll er till de traditioner ni har fått, muntligt eller genom brev. (Andra Tessalonikerbrevet 2:15)


Traditioner betyder mycket för oss. Bland mycket annat ger de en kontur på året, en ram kan man säga, till tiden.

Det är många som varken har fredag kväll eller måndag morgon. Det är många som inte har haft det på länge. Det är många som aldrig har haft det. De har kanske ett arbete med andra tider än de klichémässiga arbetstider som alla tänker på, och som reklamen vänder sig till med produkter som de vill sälja till "fredagsmyset". För handeln älskar traditioner och försöker ständigt att ge oss nya, som vi ska köpa produkter till. För hur många firade Kanelbullens Dag på 30-talet? Svaret är ingen, eftersom Kanelbullens Dag hittades på 1999.  Idag är det Internationella Dagen För Små och Medelstora Företag. Hur har ni tänkt att fira den? Eller ni kanske laddar mer för Pilsnerkorvens Dag på onsdag? Det är inte så lätt att ge oss traditioner, men en del kampanjer har större budget än andra, och svenskarna har börjat att bli lydiga med att fira Halloween, vilket inte heller skulle ha föresvävat någon här på 30-talet, men det fick sina stora kampanjer på 90-talet, då det går att sälja väldigt många produkter till Halloween. Men, det är många som inte har den där kliché-mässiga konturen på en vecka eller någon särskild kontur på veckan alls. Och då blir traditioner, och att hålla i traditioner som faktiskt är traditioner, mer värdefullt. Fast det är det inte så många som tänker på.

Det kan vara extra viktigt med söndagmiddag i ett hushåll där alla dagar är lika varandra, som exempel. Det är av betydelse att i så fall själv ge veckan en kontur, och att laga den där riktiga middagen till familjen på söndagen kan bli en viktig del av en struktur. TV-tablån någonstans är det inte. Alla dagar är sig ganska lika på internet. Färre och färre går till en arbetsplats.

Det är inte många som vet varför vi inte har en gran på midsommar. Varför traditioner ser ut som de gör är okänt för de flesta. Bra mycket fler vet hur de stora traditionerna "ska" se ut. Så handeln har en ny "julfärg" varje år, för nu ska julgransprydnaderna vara gula ett år, och handeln vill alltid sälja mer. När det kunde få vara så viktigt att familjen plockar fram farmors gamla prydnadssaker, som förstärker traditionen. Ingen på kalaset vi varför Små Grodorna ska dansas, men det blir verkligen några roliga klipp av det, som släkten kan se tillbaka på när de inte firar Morotens Dag, för att de inte känner till den. Och de där minnena bidrar till konturerna, liksom traditioner gör.

Så, nu när alla firat Midsommar, låt oss vara glada för denna vackra tradition i början av vår fina sommar, när det är ljust nästan hela dygnet och vi samlas runt blomster tills att gräddfilen rinner ur öronen på de mest glupska i vår krets och någon kanske lägger grunden till en huvudvärk lördag morgon. Vi vet hur det brukar vara, och det är halva grejen, och otroligt viktigt.