Välkomna, Vänner!


Allting har sin tid, och vart företag under himmelen har sin stund. (Predikaren 3:1)


Det är en fas av året när de flesta av oss i Sverige tillbringar tiden inomhus. Vi är hemma hos oss mycket, och vart vi än ser i våra bostäder så finns det saker som påminner oss om olika saker som är och förevarit i våra liv.

Vi förväntar oss också att det ska vara så, kommer att vara så. Om vi blev tvungna att göra något som hör en annan årstid till, så skulle det kanske kännas ganska märkligt och främmande, fast det inte brukar kännas märkligt eller främmande i sitt sammanhang. Om elen gick, till exempel, och många blev tvungna att ta till en grill som annars används under den ljusa tiden av året, så skulle det kanske kännas märkligt och dramatiskt att stå utomhus och laga middag bland snödrivor.

Det som egentligen kanske inte är fullt så dramatisk kan verka mycket mer dramatiskt på fel ställe. Snö och ishalka i maj skulle till exempel utan tvekan föra med sig en och annan märkligt parkerad bil, som såg dramatisk ut bara för att den stod på ett annat ställe än där den förväntades att stå, tillfälligt övergiven av en bilist som insett att det inte var tillrådligt att fortsätta framåt med sommardäcken på.

Ibland är det helt enkelt bara ett oväntat sammanhang som är den dramatiska delen. Du har tänkt att skänka till behövande, men om de står utanför din adress med utsträckt hand så kan du uppleva det som dramatiskt. Du hade tänkt ta ställning för det som du egentligen vet är rätt och sant, men du hade inte tänkt att det skulle komma upp just i ett samtal med en nära anhörig som har en annan inställning.

Vi kurar inomhus i hög utsträckning så här års, med böcker och varma drycker, tända ljus och pyssel. Och med anhöriga. Vi umgås definitivt med anhöriga! Förhoppningsvis står inte en skärm påkopplad hela tiden med distraktioner, med fluff och onödiga bulletiner som inte reflekterar något vi egentligen upplever om vi bara stänger av dem. Det finns det som är oväntat vilken säsong det än är, och om det inte reflekterar något som gör det väntat, logiskt eller ens sant, så kan vi ofta bortse från det.